×

Stell og vedlikehold

Bunaden er sydd i naturstoffer. Dette medfører at alle stoffene puster, men har forskjellige styrker og svakheter ettersom det er ull, silke, lin eller bomull. Disse svakhetene må man ta hensyn til. Alle farger blekes og silke råtner av sollys. Lin, silke og bomull krøller.

Vi anbefaler at bunaden blir oppbevart på et mørkt og kjølig sted. Bunaden bør henge i en bunadspose for å unngå at den får jordslag og råtner. Den har også godt av å henge og lufte seg litt etter bruk før den henges i bunadsposen. Dagens produksjon av bunadsstoffer inkluderer ikke møllbehandling pga miljøhensyn. Skulle du likevel være så uheldig å få møll i bunaden din, anbefaler vi at du rister den godt og fryser den ned over natta for å drepe eventuelle egg. Deretter børstes og ristes bunaden ren for møllrester og egg.

Linfibrene i skjorten er sterke men kan lett knekke. Derfor skal linskjorten vaskes skånsomt. Linfibrene er lett å og det er derfor unødvendig med hard vask. For at limet som holder fibrene sammen ikke skal løses opp, skal det brukes nøytralt vaskemiddel og maks 60 grader. La ikke skjorten ligge for lenge etter bruk før du vasker den. Dette gjør at flekker etc fester seg. Oppvaskmiddel er veldig bra mot fettflekker. Legg middelet direkte på flekken og la det trekke i fem minutter. Skyll deretter av oppvaskmiddelet med kaldt vann.

Ved håndvask bløtlegges linskjorten i lunkent vann i 2-3 timer med nøytralt vaskemiddel. Bruk for eksempel Milo eller Bio- Tex. Skylling er viktig for å unngå at skjorten gulner. Skyll minst fem ganger med lunkent vann, og deretter i kaldt vann.

Velg skånsomt vaskeprogram (ullprogram max 60 grader) ved maskinvask. Bruk ikke vanlig sentrifugeringsprogram da dette knekker linfibrene. Noen maskiner har et program der plaggene bare veltes forsiktig frem og tilbake. Husk nøytralt vaskemiddel og ikke bruk tøymykner.

Skjorten er best å stryke på vrangen i lett fuktig tilstand. Et godt tips er å fukte skjorten og legge den en tid i kjøleskapet eller fryseren for å få den kald. Det gjør jobben enklere. Skjorten strykes på høy temperatur. Ta siste finpuss på retten.